GUM BOY ORCHESTRA

songs from boghym island

Gum Boy Orchestra is gestart in de coronacrisis, uit verlangen weer te spelen met gelijkgestemden. Uitgangspunt is om songs, soundscapes en improvisaties te integreren en gezamenlijk te zoeken naar een eigen idioom en sound. 

Inspiratiebronnen zijn o.a. King Crimson, Julia Holter, Talk Talk, Radiohead, Steve Reich, David Lynch, Bon Iver, Eliane Radigue.

Met licht en projecties wordt een totaalvoorstelling 'Sounds From Boghym Island' gemaakt van rond de 50 minuten.

 

Gum Boy Orchestra is wat betreft apparatuur geheel onafhankelijk en wil daarmee - naast meer gebruikelijke locaties - ook nieuwe (openbare) speelplekken onderzoeken zoals kerken, bioscopen en stations.


Met dank aan:

Stichting MONO I Podium Bloos I Klaarlicht

Tijn Berkelmans - gitaar/zang/effecten

Dyane Donck - basgitaar/zang/elektronica/theremin 

Jacqueline Hamelink - cello/loopstation/zang

Robbert van Hulzen - percussie/drums/elektronica

Lullaby for Sian
00:00 / 04:11

Gum Boy Orchestra = songs en improvisaties.

Luister hier drie songs (nog niet afgeronde studio-opnamen, waarin Tijn Berkelmans alle instrumenten en zang zelf speelt) die Gum Boy heeft gearrangeerd naar hun bezetting.

Deze LP komt lente 2021 uit (dus deze songs onder embargo!)

Sandman
00:00 / 04:24
Twilight
00:00 / 06:03
snippet repetitie work in progress
00:00 / 04:19

Dyane Donck

 

Dyane Donck volgde een opleiding in de beeldende kunst (AKV St. Joost Breda) en aansluitend een muziekopleiding en master (HKU Muziektechnologie Hilversum, specialisatie elektronische muziek).

Na haar afstuderen ontwikkelt Dyane zich op verschillende terreinen: met duo Jake & Dyane bouwt zij interactieve klankinstallaties die (inter)nationaal geëxposeerd worden in galeries en op festivals. Voor het Centrum Elektronische Muziek (CEM) in Amsterdam ontwikkelt zij prijswinnende muzieksoftware en lesmethodes om kinderen op jonge leeftijd met experimentele elektronische muziek in aanraking te brengen. Bij het CEM ontstaat haar affiniteit met musique concrete en soundscapes.

Na een aantal verbredende jaren ontstaat de behoefte om dingen samen te brengen, zoals het combineren van hedendaags gecomponeerde muziek met pop, installatiekunst als onderdeel van de performance of andersom, interactie tussen live en vooraf opgenomen materiaal, akoestische instrumenten en (live) elektronica. Daarnaast speelt zij in diverse experimentele popbands (OXOL, Daisy Bell).

Vanaf 2010 brengt zij haar uiteenlopende vaardigheden en interesses samen in eigen multidisciplinaire muziekvoorstellingen en in installaties waarin muziek/compositie een prominente rol speelt.

In 2014/2015 wordt zij geselecteerd als één van de zeven toptalenten van Noord-Brabant en neemt deel aan het talentontwikkelingstrajecten ‘High Potentials’ / ‘New Arrivals’, dat makers stimuleert om een stap naar een volgend niveau te maken onder andere door een langere termijn strategie te ontwikkelen. Hieruit komen een aantal vaste samenwerkingen voort:

Met beeldend kunstenaar Iris Bouwmeester vormt zij sinds 2016 het collectief BouwmeesterDonck. Met mezzosopraan Els Mondelaers (BE) vormt zij sinds 2016 het duo NYX dat zich specialiseert in het geven van intieme, indringende concerten voor hoofdtelefoon. Daarnaast werkt zij vast samen met choreograaf Jelena Kostic.


Deze en andere samenwerkingen vormen de kern van Dyane Donck Company, de organisatie rondom Dyane vanaf 2019.

Dyane was 10 jaar docent aan academie St. Joost Breda en Den Bosch en HKU Muziektechnologie Hilversum. In 2013 zegt zij haar beide vaste contracten op om zich volledig te wijden aan haar eigen projecten.
In Brabant is zij actief betrokken bij het opzetten van Dock Zuid (geopend september 2019): een thuishaven en maakplek voor muziek, gericht op Brabantse en internationale musici en kunstenaars.

www.dyanedonck.com

www.nyxmusic.nl

www.bouwmeesterdonck.nl 

Tijn Berkelmans

 

Tijn Berkelmans studeert aan de kunstacademie, maar speelt vanaf zijn middelbare schooltijd in bands. In dezelfde tijd begint hij met het schrijven van muziek, waarbij zijn interesse steeds uitgaat naar het ontwikkelen van een herkenbare eigen stijl en sound. In de band OXOL probeert hij tal van stijlen en ontwikkelt een palet van beide. Ook ontstaat er een voorliefde voor improvisatie.

 

In het eclectische OXOL is plek voor experiment, en Tijn begint er zijn samenwerking met Dyane Donck. Samen schrijven zij de muziek van de albums Zeb/Rent-a-Demon en Otherworld en brengen de nummers naar het podium. Na het uiteenvallen van OXOL blijven ze samenwerken in projecten als DEO en multimedia-muziekvoorstelling ‘Sex. Sleep. Eat. Drink. Dream’. Tijn werkt intussen aan nieuw materiaal en gaat als gitarist/zanger van de band Wolfendale de Nederlandse podia langs.

In GYST, een studioproject waarin hij nagenoeg alle instrumenten speelt, ontwikkelt hij een combinatie van beeld en geluid, waarin narratieve en filmische elementen de muziek een extra dimensie geven. Sinds 2020 begint hij samen met Dyane Donck, celliste Jacqueline Hamelink en percussionist Robbert van Hulzen het Gum Boy Orchestra, dat muziek van het eerste album combineert met soundscapes, improvisaties en projecties in de voorstelling Sounds from Boghym Island.

 

Dit najaar zal het album Boghym Island uitkomen; Tijn werkt intussen verder aan de volgende delen van het GYST-vierluik.

Jacqueline Hamelink

“Met een trackrecord als dat van Jacqueline, Hamelink hoef je niet meer te twijfelen aan vakmanschap” – Joy Arpots scout-aanjager Brabant C

Jacqueline Hamelink (1969) is celliste/performer. Tussen 1987 en 1998 wordt ze aan verschillende conservatoria opgeleid tot docerend en uitvoerend musicus. In de periode daarna maakt Jacqueline carrière als uitvoerend celliste bij verschillende orkesten en ensembles (o.a. Metropole Orkest, Philharmonie Zuid Nederland, het Ballet Orkest, Sebastian Strings (BE), POW ensemble, BEAM orchestra (Markus Stockhausen, Daniel Johnston, Martin Fondse) en Duo Dubbelduet, een duo voor nieuwe muziek met cellist Eduard van Regteren Altena (Mondriaan Kwartet). Via Paulien en Arno Dieteren (ensemble Contraint) komt Jacqueline in aanraking met het hedendaags muziektheater. Hierdoor geïnspireerd ontwikkelt zij zich van uitvoerend musicus tot een uitvoerend kunstenaar die zich beweegt op het raakvlak van muziek, dans, theater en beeldende kunst. Dit resulteert in 2004 tot haar eerste solovoorstelling “Kwetsbaar” die op het 6 Tage Oper Festival in Düsseldorf in première gaat. In 2005 gaat HARS – een pop/rockconcert voor 2 electrische cello’s in première op November Music met cellist Eduard van Regteren Altena.


Sinds 2007 werkt Jacqueline volledig als freelance celliste/performer. Haar uitgebreide speellijst heeft een internationaal karakter en kent vele samenwerkingsverbanden. Naast haar muzikale en theatrale kwaliteiten heeft Jacqueline ervaring met regie, choreografie en conceptontwikkeling. Ook beschikt ze over uitstekende didactische vaardigheden. Sinds 2018 werkt zij ook als freelance docent bij Musica, België


In 2011 is zij medeoprichter van stichting Sounding Bodies, waarvan ze sindsdien artistiek leider is. Met het in Tilburg gebaseerde Sounding Bodies maakt zij multidisciplinaire voorstellingen, alleen of in samenwerkingsverband (Liquid Loft (AU), Nick Steur, Sigrid Calon, Oona Doherty, stichting De Lachende Zon, Miesjel van Gerwen en Johnny Lloyd), die o.a. te zien waren op Limburg Festival, Oerol en Theaterfestival Boulevard. Naast haar werk voor Sounding Bodies blijft Jacqueline een veelgevraagd celliste/performer. Ze werkte eerder o.a. met T.R.A.S.H. dance/ performance group, Strijbos en van Rijswijk, Aart Strootman, theatercollectief EELT, dansgezelschap De Stilte, Lieke Benders’ Hoge Fronten en Joost Vrouenraets’ GOTRA.
Van 2016 tot 2018 is zij samen met danser/choreograaf Jack Gallagher (US) conceptontwikkelaar en curator voor het interdisciplinaire improvisatieplatvorm MuDaChiefs van DansBrabant.


Naast haar werk in de culturele sector is ze ook een graag geziene gast tijdens grote bedrijfsevenementen in het commerciele circuit zowel als onderdeel van grote shows maar ook als soliste en (mede)conceptontwikkelaar. Zo werkte ze met merken als L’Oreal, BMW, Philips, Booking.com, KLM en grote namen als Michael Buble.

Wat wapenfeiten:

*In 2019 ontwikkeld zij in opdracht van de Provincie Noord-Brabant de Bach Kliniek. Om mede vorm te geven aan vernieuwing en verbreding van de klassieke en hedendaagse muziekvoorziening is Sounding Bodies door arrangeur van de Provincie Brabant, Geert van Boxtel, gevraagd om haar beproefde formule Bach Therapie! uit te breiden. Daarmee is Bach Kliniek naast een ervaring voor publiek, ook een opleiding voor muzikanten.

*Op 29 november 2018 wordt zij voor de 2e keer uitgenodigd door TEDx Amsterdam voor het 10-jarig jublieum en vindt ze een nieuwe fan in Ali Bhttps://vimeo.com/304366390

*Op 26 februari 2018 wordt zij een van de drie winnaars van de Brabant Cultuur Publieksprijs
Deze prijs wordt haar uitgereikt door Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de Provincie Noord Brabant

* Op 26 mei 2016 wordt haar de Ad Vinkenprijs 2015 uitgereikt door het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Tilburg

Enkele woorden uit het juryrapport:

” In het geweld van het commerciële, het groot, groter, grootst, vertellen Jacqueline Hamelink en haar cello universele verhalen vol mystiek; Het is intiem, intens, absoluut authentiek, immerperfect, vol in de overdracht, recht in het hart, origineel en zeer persoonlijk. Onontkoombaar.”

* In maart 2016 speelt de voorstelling Ivoren Toren (afgevaardigd door Theaterfestival Boulevard om hun “tentjestheater” te vertegenwoordigen) op hetKKNK (Klein Karoo Nasiolane Kunstefees) in Oudshoorn, Zuid-Afrika

* Op 27 november 2015 is zij spreker en performer op TEDx Amsterdamhttp://tedx.amsterdam/talks/30107/

Robbert van Hulzen

Robbert van Hulzen maakt muziek met invloeden uit allerlei hoeken: rock, vrije improvisatie, electronica, minimal music, jazz, Zuid-Indiase klassieke muziek, Indonesische gamelan.

NaastGumboy Orchestra heeft hij zijn eigen werelden-in-botsing rockjazz collectief hutspot (het meest recente in een lange reeks cross-culturele projecten), en speelt met onder anderehootschroop (oud-ijzerpercussie met dans en tekst) en oto.3 (abstracte jazz). Daarnaast is hij actief als slagwerker en performer in de multimedia-projecten van Lee Elicksons Warp en is deel van de Amsterdamse improvisatiescene, waarin hij speelt & speelde met bijvoorbeeld John Dikeman, Dirk Bruinsma, Katie Duck, Jonathan Nagel, Wilbert de Joode.

Met zijn electronische project hairball pincurve combineert hij synth hooks en rauwe beats met dagelijkse geluiden en onvoorspelbare effecten.

In het verleden was hij deel van Duo Rara Avis (met blokfluitiste & electronica Terri Hron) en werkte met allerlei kunstenaars waaronder Merlijn Twaalfhoven, componist-producer Nitin Sawhney, neo-gamelan ensemble Gending, theatercollectief rood|noot, en componeerde en produceerde film-, dans-, en theatermuziek voor onder andere Theater Babel Rotterdam, choreografe Irina Sentjabowa, en filmmaker Dave Zijlstra.

Robbert speelde door heel Europa, in de VS, Canada, Turkije, Palestina, Iran, Pakistan, India, Indonesië; op plekken variërend van de Royal Albert Hall tot Iraanse underground galeries, van Indiase bruiloften tot het Amsterdamse Rijksmuseum.

Gum Boy Orchestra foto.jpg

 

QUOTES/RECENSIES EERDERE VOORSTELLINGEN DYANE DONCK COMPANY

 

Over MYRIAM - Nieuwe Noten

“NYX verklankt en verbeeldt het prachtig in een serie schitterende liederen, deels nieuw gecomponeerd, deels teruggrijpend op het werk van de barok”

 

Over MYRIAM - Eindhovens Dagblad

“The fairytale-like, dark atmosphere of music and lyrics was an immersive experience" 

Over NYXedelica - Danish magazine Seismograf

“a very successful small concert which impact opened our ears and eyes for fantastic music production opportunities"    

 

Over Bored To Death - NRC

“één van de mooiste ervaringen van het muziekfestival Le Guess Who”

 Over COCON - Canadian Magazine Musicworks

“the miraculously evocative performances of (…) and COCON were what defined the succes of the 2015 edition of November Music”

 

Over Sounds That Surround Me - Vital Weekly

“…some great, intense sounds….the nervous system of the big city exposed via some excellent soundscapes”

Over‘The Obscure Thoughts of Isabella Green’ (graphic novel opera)

Maarten van Boven (algemeen/artistiek directeur Muziekgebouw aan het IJ Amsterdam)

'Eén van die zeldzame voorstellingen waarin muziek en beeld echt samensmelten en zo boven zichzelf uitstijgen. Verlost van zijn antropologische ketens en subtiel beïnvloed door de  elektronica, wordt met de gamelan een nieuwe beeld- en muziektaal gecreëerd. In combinatie met de voortreffelijke stem van Evelien van den Broek en een weldoordachte dramaturgie van componist en geluidskunstenaar Dyane Donck leidt dit tot een voorstelling die ondanks zijn filmische en theatrale vertaling nog genoeg aan de verbeelding overlaat. Pure poëzie.'